Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(944 niezalogowanych)
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Joanno

Znalazlas wspanialy przyklad.....aby jak najmniej takiej mlodziezy bylo.

Moze jest to troche nie na temat, ale przypomnialo mi sie nauczanie za czasow mojej odleglej mlodosci.
Szkoly podstawowej nie wspominam jakos szczegolnie, ale juz szkola srednia byla w wyzwaniem.
Polonista uwielbial wielbienie swojej wysokiej osoby i jego wypowiedzi. Nikt nie mogl miec swego zdania i interpretacja utworow/literatury musiala byc zawsze zgodna z jego wytycznymi.

Podobnie bylo na innych zajeciach. Myslenie nie bylo nagradzanie, podobiez jak i zadawanie niewygodnych pytan. I nie chodzi mi o lekcje historii.
Dobrze widziane bylo wykuwanie na pamiec tego, co sie dalo wykuc.
Rowniez inne metody rozwiazywania zadan matematycznych nie byly dobrze widziane i grozily dwoja.

Takze w tych odleglych czasach samodzielne myslenie nie bylo absolutnie nagradzane. Bylo wprost tepione. Wazne byly tylko autorytety i powielanie myslenia.
I nie dotyczylo to tylko mojej szkoly.

Studia byly podobne, wykladowcy czesto mowili do roznych studentow "TY SIE NIE UCZ, I TAK NIE ZDASZ".

Coz, tak bylo w odleglych czasach. Nie wiem jak jest teraz, ale mam nadzieje, ze zmienilo sie wiele na lepsze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów

(Crow)
Nowicjusz
To wroga propaganda. Zawsze bylo wiadomo ze polska mlodziez najmadrzejsza na swiecie czyli na pierwszym miejsu a nie na 7...... w przyrodzie

Ale faktem jest, ze podniesli sie bardzo tylko pytanie jest dlaczego.? Czy wszyscy uczniowie biora udzial w badaniu? Czy przygotowuje sie uczniow pod katem testow czy wedlug programu? Nie znam odpowiedzi na te pytania ale wiem ze takie pytania sie stawia. Z jakiego wzgledu? Ano z takiego, ze zadna reforma szkolna nie przynosci efektow w tak krotkim czasie. No ale....................
My jestesmy inni.................my jestesmy nadludzie i wszystkich wydutkamy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Crow napisał:
To wroga propaganda. Zawsze bylo wiadomo ze polska mlodziez najmadrzejsza na swiecie czyli na pierwszym miejsu a nie na 7...... w przyrodzie

Ale faktem jest, ze podniesli sie bardzo tylko pytanie jest dlaczego.? Czy wszyscy uczniowie biora udzial w badaniu? Czy przygotowuje sie uczniow pod katem testow czy wedlug programu? Nie znam odpowiedzi na te pytania ale wiem ze takie pytania sie stawia. Z jakiego wzgledu? Ano z takiego, ze zadna reforma szkolna nie przynosci efektow w tak krotkim czasie. No ale....................
My jestesmy inni.................my jestesmy nadludzie i wszystkich wydutkamy

Kjære Kråke

Nie wiem sama, czy rozmawiam sama z soba czy moze nie. Niech ten problem drazy dociekaczy na tym forum.

Odnoszac sie do twojego postu, to oczywiscie musze ci przytaknac.
Polska mlodziez jest najlepsza i wyjatkowa.
Mlodziez z innych krajow natomiast nie umie nic poza byciem dziecmi hedonistow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów

(Crow)
Nowicjusz
No ja tez Epikurejczyk. No i zupelnie nie rozumiem dlaczego mam nie byc. Czyzby w umartwianiu sie byla jakas wartosc? Biczem po plecach
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1656 Postów
Joanna Kuchnicka
(Asikhb)
Maniak
Droga DorHan,

Mam dokładnie takie same wspomnienia.
Niestety skutki zajęcia tego wysokiego miejsca w wyścigu "kto wyżej, kto jeden punkt więcej" itd itp są niebezpieczniejsze niż się większości wydaje. Co z tego że dany kraj jest na 5 miejscu skoro w miedzy czasie również wzbija się na szczyty rankingów w na przykład ilości zachorowań na depresję wśród dzieciaków i ich rodziców..."Dzieci są tak obciążone stresem, że w wieku 15 lat zapadają na depresję. Efektem jest wzrost liczby samobójstw wśród najmłodszych" - zwraca uwagę prezes Stowarzyszenia Aktywnie Przeciwko Depresji.
Na silny stres dzieci narażone są od najwcześniejszych lat. "Są przygotowywane do +wyścigu szczurów+ już na poziomie szkoły podstawowej. Muszą dostać się do dobrego gimnazjum, żeby pójść do dobrego liceum, żeby dostać się na dobre studia i móc zarabiać pieniądze"
Przy czym dostanie się na dobre studia nie daje żadnej gwarancji stabilizacji finansowej. A temu niby ten wysoki poziom (wysoki poziom czy totalne przeładowanie materiałem bez ładu i składu tematycznego poszczególnych przedmiotów w danym okresie czasu?) miał służyć.
Dla nastolatka niezwykle ważny jest wygląd i akceptacja grupy rówieśniczej. Za "naszych" czasów fajny byłeś jak miałeś rosyjską kieszonkową grę na baterie i większość miała. Dziś to (w bogatym kraju)torebka za 2 tys. a w Pl np firmowe trampki za 4 stówy...i tak to od zawsze było, jest i będzie. Najśmieszniejsze tylko że niektórzy z tego nie wyrastają, ale to już kwestia mądrości nabytej od mentorów z którymi dany osobnik mieszka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
widzialem jak dzieciak przyszedl z babka i matka do experta zeby mu kupily ipona 5s ,musialy kupic na dwie bo mialy zamale dochody
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
O jakości polskiej edukacji i nauki przemawiają chociażby
Brak umiejętności produkcji prostej lufy do haubicoarmaty
Nieumiejętność wytworzenia podwozia do armaty bez popękane
Brak polskiego samochodu telefonu telewizora czy czegokolwiek poza prostą żywnością i jabłkami
Brak jakichkolwiek patentów
Ciemnota magistra na zmywarkach a co 6 analfabeta wtórny
Itd itp
Bez odbioru
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
jasta102 napisał:
O jakości polskiej edukacji i nauki przemawiają chociażby
Brak umiejętności produkcji prostej lufy do haubicoarmaty
Nieumiejętność wytworzenia podwozia do armaty bez popękane
Brak polskiego samochodu telefonu telewizora czy czegokolwiek poza prostą żywnością i jabłkami
Brak jakichkolwiek patentów
Ciemnota magistra na zmywarkach a co 6 analfabeta wtórny
Itd itp
Bez odbioru

Ciekawe co piszesz, bo przykladowo w Microsofcie, Samsungu, Volkswagen Group pracuje wielu polskich inzynierow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Polski magistrze
Ja piszę o Polakach w Polszy
A nie o tym, że kiedy Polak znajduje się w dużej odległości od tej krainy przez Pana Papieża przeklętej to i co potrafi zrobić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
jasta102 napisał:
Polski magistrze
Ja piszę o Polakach w Polszy
A nie o tym, że kiedy Polak znajduje się w dużej odległości od tej krainy przez Pana Papieża przeklętej to i co potrafi zrobić

Odnosnie polskiego przemyslul polecam ksiazke "Nietykalni". Winna ci rozjasnic nieco poglada na gospodarke Polski po roku 1989.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok